Wanneer je een slechte conditie hebt, of onvoldoende opwarming hebt gehad voor inspanning, bij uitdroging, uitputting door inspanning zoals zwemmen en dan vooral in koud water (ons lichaam gaat meer CO2 produceren tijdens het op peil houden van je lichaamstemperatuur), dan loop je meer risico om kramp te krijgen. Spierkrampen zijn pijnlijk. Niet alleen tijdens activiteit en bewuste handelingen kan dit probleem zich voordoen, ook tijdens slapen kunnen we hier mee geconfronteerd worden.

Vaak is het de kuitspier die plots samentrekt met een stekende pijn als gevolg. Spierkramp komt uiteraard ook voor bij de voetzool, teen of elders. De oorzaak ligt bij het onvoldoende afvoeren van melkzuur. Dit is een afvalstof in het bloed. Ook in geval dat bloedtoevoer en -afvoer in de benen onvoldoende is t.g.v. vaatvernauwing kan men krampen krijgen. Die vaatvernauwing kan veroorzaakt worden door kou. Dus daarom hebben sommige mensen meer last van krampen tijdens de winter. Zeker als daar eventueel ook nog eens een verhoogd CO2 gehalte bij komt kijken.

Spierkramp in de kuitspier kan je verwijderen door je eigen tenen vast te pakken en het been strekken. Wrijven kan ook oplossing bieden, net als een warm bad. IJscompressen kunnen een spier ontspannen, waardoor de kramp verminderd.

 

Misschien klinkt dit bekend: na 45 minuten heerlijk duiken krijgt u pijn aan de kaak. Het kaakgewricht steekt en trekt en de pijn straalt uit naar de nek en het achterhoofd. Na meerdere duiken achtereen, krijg je zelfs kramp en hoofdpijn. De boosdoener is de anatomie van het gewricht in de kaak. Naast de knie is dit het meest gecompliceerde gewricht bij de mens. De kaak wordt gesteund door het gebit. Tanden en kiezen houden een kaakgewricht op zijn plaats.
Kaakkramp: Tijdens het duiken is er geen sprake van dit automatisme. De rijen tanden en kiezen kunnen niet meer gelijkmatig op elkaar gezet worden, omdat het mondstuk van de automaat ertussen zit. Hierdoor wordt het sluitmechanisme belast en verkrampen de spieren, waarvan u kaak-, hoofd- en nekpijn krijgt.
De gevolgen van kaakkramp zijn te vergelijken met die van het nachtelijke tandenknarsen, waar veel gestresste mensen last van hebben. Tandenknarsers worden immers met hoofdpijn wakker. En datgeen wat tegen tandenknarsen helpt, werkt ook bij kaakkramp.

De Jax en de Seacure zijn vervormbare mondstukken die op bijna elke ademautomaat passen. De mondstukken worden als basis aangeleverd. Je dommelt het mondstuk kort in heet water en doet het daarna direct in uw mond zodat het mondstuk zich naar uw gebit kan vormen. Zet daarbij wel stevig de tanden en kiezen op elkaar.

Schuine positie: Maar er schuilt een gevaar in deze aanpassingsprocedure. Onwillekeurig schuiven mensen in een dergelijke situatie hun onderkaak naar voren (tandarts en dokter W. Schwair), de gevolgen zijn dat ernstiger dan wanneer de duiker een standaard mondstuk gebruikt.Wanneer een mondstuk wel correct is aangepast, blijkt het in de praktijk veel comfortabeler te zijn, De kaken staan goed boven elkaar en kramp blijft achterwege. Ook zorgt het mondstuk voor een vaste grip op de automaat. Echter moet je lucht delen met je buddy en adem jij uit zijn / haar automaat of v.v. (wat nog altijd mogelijk is), merk je gelijk dat het mondstuk heel anders in de mond ligt.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31