Hierbij hebben we te maken met de stijging van temperatuur, maar wat zijn nu voor de hand liggende redenen dat je temperatuur stijgt. Meestal zijn het zaken die eenvoudig te voorkomen zijn. Denk hierbij vooral aan de zon. Het menselijk lichaam koelt zichzelf door warmte af te geven, dit kan zijn doordat het lichaam warmte afgeeft, maar ook door b.v. het zweten van het lichaam.

Als het koud is gebruikt men het pak voor warmte, maar wanneer het al warm is kan het pak er voor zorgen dat je te warm wordt en dat de warmte niet weg kan. Hierdoor ontstaat zoiets als ophoping van warmte.

Uitputting, hittekramp en warmtestuwing zijn dan het gevolg. Een eerste kenmerk is dat het gelaat heel rood wordt, daarna gebeurd het tegenovergestelde, de huid wordt grauw van kleur. Het risico is dat er een stilstand van de bloedsomloop ontstaat. De grenstemperatuur voor het omzetten van energie is namelijk overschreden. Verstrekende gevolgen kunnen zijn:
Bewustzijnsstoornissen (tussen wakker en slaap), kramp en misschien zelfs de dood. Belangrijk is dus om het pak uit te trekken als het warm is en je de zon in gaat. Bij oververhitting kun je spreken van een zonnesteek. Dit is vooral gevaarlijk in het geval van het hoofd. Er ontstaat een thermische overbelasting van het hersenvlies. Gevolgen kunnen zijn dat je een hersenvliesontsteking krijgt, minder ernstige, maar desalniettemin zeer vervelende gevolgen hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Een goede richtlijn is dat indien je de situatie niet vertrouwd, raadpleeg een arts.

Hoe te voorkomen? Zorg dat je voldoende gekoeld blijft, uittrekken van je pak en andere te warme kleding, bescherming van het hoofd door een pet, de schaduw opzoeken. In de erge gevallen gebruikje vochtige natte doeken, de bloedsomloop stimuleren door te wrijven en als niets meer helpt en de mogelijkheden zijn er volgt een ijsbad.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31