Artikelindex

Met duikspullen kun je je aan de onderwaterwereld aanpassen zodat je er deel van kunt uitmaken. Jij bent aan het duiken, maar je duikspullen maken het mogelijk. Een masker kan bijvoorbeeld niets voor je zien, maar je kunt er onder water wel mee zien. Een ademautomaat kan niet voor je ademen, maar je kunt er onder water wel mee ademen. Een natpak genereert geen warmte, maar je lichaam kan er wel effectiever zijn eigen warmte mee vasthouden.

Het persluchtduiken is een materiaal-intensieve activiteit. Je kunt daarom je begrip van de duiktheorie niet als compleet beschouwen zonder een grondige kennis over dit vitale onderwerp.

uitrusting-komischHet materiaal dat gebruikt wordt door duikers varieert van uitrustingsstukken die het duiken makkelijker maken, zoals onderwaterlampen & duikmessen, tot essentiële materialen zoals duikpakken en trimvesten en technische hoogstaande, leven-ondersteunende materialen zoals flessen en automaten.

Het onderwerp wordt gecompliceerder door de steeds verdergaande toepassing van computertechnologie en de ontwerpen van de moderne duikapparatuur.

Helaas hebben veel duikers de neiging om niets meer over hun materiaal te leren dan absoluut noodzakelijk is, veroorzaakt door de schijnbare complexiteit, omdat ze geloven dat ze niet technisch genoeg zijn, dit is echter een misvatting. Je hoeft geen monteur of een ontwerpingenieur te zijn om de werking van de moderne duikmaterialen te begrijpen. De basis principes zijn eigenlijk erg simpel. Daarnaast is het belangrijk dat je begrijpt hoe de duikapparatuur werkt, niet de technische details ervan.

De markt in duikuitrustingen is dermate breed geworden, dat we hier slechts zullen volstaan met enkele aanwijzingen die bij de aanschaf en onderhoud van belang zijn. De uitrusting kan in verschillende prijsklassen aangeschaft worden. De verschillen kunnen veroorzaakt worden door kwaliteitsverschil, maar ook door het meer of minder uitgebreid zijn van de uitrustingsstukken.
Denk hierbij aan veiligheidsvoorzieningen, bevestigingen etc. Vervolgens komt ook een verschil in smaak en opvatting over hoe een goede en veilige uitrusting er uit zou moeten zien aan de orde. Het is dus voor een beginnende duiker erg moeilijk om een perfecte keuze te maken. Oriënteren door te praten met ervaren duikers geeft de mogelijkheid voor jezelf een beeld te vormen van wat voor duiker je waarschijnlijk zult zijn. Daarmee wordt bedoeld: wat voor duiken denk je te gaan maken, en waar, en hoe vaak denk je te gaan duiken. Het zal duidelijk zijn dat een duiker die per jaar meer dan 100 duiken maakt gebaat is bij een duurzaam product en dus sneller hoge eisen stelt bij het onderwerp duurzaamheid. Verder zal ook het budget een belangrijke rol spelen.

 

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31