Algemeen

Geschiedenis

In het gebied waar de A58 en de A16 kruisen liggen 2 meren genoemd naar de nabij gelegen plaats Galder. Het oudste en grootste meer wordt vaak simpelweg aangeduid als ‘Het Galderse Meer’, is bestemd als recreatieplas en als duiklokatie bijzonder geschikt.

Zoals een aantal duikplaatsen is ook het Galderse Meer ontstaan als gevolg van zandwinning nodig voor het aanleggen van een snelweg, in dit geval de snelweg A16/E19 Rotterdam Antwerpen in de begin jaren '70. In de jaren '80 is er nog zand gewonnen voor het deel van de A58 tussen knooppunt Sint Annabos en knooppunt Galder.
Naast het opvullen van een afgraving met water om een (recreatie-)plas te laten ontstaan werden in deze zandwinningen vaak puin van de bouw het meer in gestort, zoals beton brokken en betonnen pijpen. Later werd dit gezien als verontreiniging, maar in de praktijk bleek dat een gezonde visstand alleen mogelijk was met dit puin. Het puin zorgt er namelijk voor dat er de nodige schuilplaatsen zijn voor het onderwaterleven.

In het begin was het hele gebied officieel verboden terrein, vanwege 'gevaar', maar dit werd massaal genegeerd. Vanaf het begin is het gebruikt om te zwemmen, te windsurfen en tot eind jaren '70 is er met speedboten gevaren, o.a. om te kunnen waterskieën. Vanaf het eind van de jaren '70 heeft de gemeente Breda het gebied definitief ontwikkeld als recreatiegebied en daardoor is het sindsdien verboden voor gemotoriseerde vaartuigen. De noordoostelijke hoek van de oudste grote plas was in de jaren '70 in Breda vermaard, omdat het werd gebruikt voor naaktrecreatie, nog altijd is hier een officieel naaktstrand. In de praktijk zit de naaktrecreatie vooral bij de kleinere plas, waar ze minder bekijks hebben van andere recreanten.

De Duikplaats

Het Galderse meer is een leuke duikstek om je duikvaardigheden nog eens lekker te oefenen. Het is een zeer geschikte plek om opleiding te geven met makkelijke manieren om het water in te gaan en het hele jaar door een goed zicht. Het zicht is gemiddeld meer dan 10 Meter!!!
Het Galderse Meer is een zeer bijzondere duikstek in Nederland. Het is namelijk een van de weinige duikstekken waar je helder blauw water tegenkomt. Dit komt door de zuurgraad van het water, die hier hoger is dan gemiddeld waardoor er niet of nauwelijks een groei van algen is. Algen maken op andere plekken het water vaak troebel, vooral in de zomer als de temperatuur van het water hoger is en voor een grote algengroei zorgt. Helaas vind je door de hoge zuurgraad van het Galderse Meer hier geen onderwater leven.

Flora en Fauna

Een rustige duikplek waar helder water en een beetje stroming zorgen voor een uitbundige begroeiing. Zeeanjelieren, doorzichtige zakpijpen, krabben en gewone zeesterren zijn er in grote getale aanwezig. In het voorjaar zijn hier vaak grote vlokslakken te zien, bezig met het leggen van eitjes.

Weersverwachting

 

Locatie en routema di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31