Algemeen

Eiland 4 of Zandeiland 4 in de Vinkeveense Plassen is een van de mooiste duikstekken in Nederland. Je hebt een vergunning nodig om in Eiland 4 te mogen duiken, maar daar krijg je wel goede voorzieningen en prachtig duikwater voor terug. Het zijn vooral het heldere water, de mooie onderwaterwereld en de goede faciliteiten die het duiken hier tot een groot plezier maken. Het beheer van Eiland 4 ligt in handen van duikcentrum AIR Diving. Eiland 4 is ook de duikplaats bij uitstek om vissen te spotten. De bus, die hier ligt, is een van bekendste duikobjecten in Nederland. Duiken in Nederland is voor veel duikers, duiken in Eiland 4 in de Vinkeveense Plassen. In de Vinkeveense Plassen ligt een tiental eilanden. Eiland 4 en Eiland 1 zijn de enige eilanden die je vanaf de weg kunt bereiken.

Duikobjecten
Bij deze bekende duikplaats in de provincie Utrecht, vind je onder water een groot aantal duikobjecten. Er is een heel onderwaterpark gemaakt met diverse door mensen geplaatste attributen. Het bekendst is waarschijnlijk het wrak van een bus. Daarnaast vind je hier een wip, wipkippen, een zeilbootje, twee duikplatforms en nog heel wat andere objecten.
Een van de bekendere en grotere duikobjecten op deze duikplaats is het wrak van een kotter. Hans van der Weide maakte met behulp van 3D-fotogrammetrie een 3D-model van dit duikwrak. Het resultaat zie je hieronder.

Flora en Fauna

Tussen de vele objecten zie je snoeken, baarzen en scholen witvis.

Weersverwachting

 

Locatie en routema di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31