Algemeen

De mooiste route die je kan duiken is langs de veenwand. Loop het pad vanaf de parkeerplaats af naar de plas en ga daar te water. Zwem dan rechtuit richting de veenwand. Duik nu richting het zuiden langs de onderkant van de veenwand. Let hier wel goed op: de veenwand helt af en toe licht over en de luchtbellen die je uitademt zouden de veenbrokken wel eens kunnen doen afbrokkelen. De retourduik langs de bovenkant van de veenwand zorgt vaak voor leuke verrassingen qua onderwaterleven.

Historie
De Reeuwijkse Hout bestaat uit bos, weidepartijen en een grote plas. Deze plas, genaamd ‘Broekvelden Vettenbroek’, is ontstaan door de winning van turf en zand. In het jaar 1797 werd er toestemming gegeven om turf te gaan winnen in dit gebied. In 1890 wordt dit poldergebied drooggelegd. Echter tijdens de jaarwisseling van 1925/1926 overstroomt deze polder als gevolg van een dijkdoorbraak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt er weer op particuliere schaal turfwinning plaats vanwege de brandstofschaarste. Eind 1950 komt er een einde aan de turfwinning. Door de zandwinning in 1970 wordt de polder Broekvelden Vettenbroek weer een plas. Door de turf- en zandwinning kan de plas plaatselijk wel tot 25 meter diep zijn.

Diepte
De plas is maximaal vijfentwintig meter diep. Maar deze diepte zal je niet snel bereiken, of je moet ontzettend ver uit de kant zwemmen. Het mooie onderwaterleven bevindt zich echter langs de veenwand, dus de diepte opzoeken heeft niet echt veel zin.

Flora en Fauna

Je komt hier allerlei zoetwaterleven tegen: snoek, baars, riet- en ruisvoorn, paling, pos, rivierkreeftjes, modderkruipers, stekelbaarsjes, mosdiertjes, driehoeksmosseltjes, zoetwaterspons. Met name in de zomer wanneer er veel begroeiing (waterviolier, waterpest, fonteinkruid, teerkransblad en hoornblad) is vanaf de kant naar de veenwand, kun je hier veel leven zien. Maar ook tijdens nachtduiken wanneer de palingen en rivierkreeftjes hun schuilplaatsen in de veenwand verlaten en op jacht gaan.
Let ook op de hoekjes in de veenwand, hier wil nog wel eens een snoek op de loer liggen.

Weersverwachting

 

Locatie en routema di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30