Zeelandbrug

 Registratie gesloten
 
2
Categorie
Buitenduik - AOWD
Datum
donderdag 10 mei 2018 10:15 - 13:00
Locatie
Galgelaan, 4301 Zierikzee,
Duikleider
Victor van Spijk

Om 10:15 uur verzamelen op de duiklocatie. Dit betreft een stromingsduik in zout water (hoog water om 11:30 uur). Houd dus rekening met je brevetering en lood.

Algemeen

Waar je ook gaat duiken in de Oosterschelde, het is er prachtig en je ziet er veel waterplanten en -dieren.

Duiken bij de Zeelandbrug in de Oosterschelde is een ware belevenis. Het is een van de mooiste, maar ook drukste, duikstekken van Nederland. De eerste pijler van de Zeelandbrug is prachtig begroeid. Er is zó veel te zien! Kreeft, krab, snotolven, sepia’s, naaktslakken, zeesterren, zeebaarzen, botervissen, slijmvissen, grondels en schol. Bij Wemeldinge, waar de dijk een knik richting de Oosterschelde maakt, ligt duikplaats ‘de Hoek’. Duikend het wrak ‘Galjoen zonder poen’ ontdekken? Spannend! Het wrak ‘Galjoen zonder poen’ is te vinden door op de dijk, precies op de scheiding tussen beton en basalt, te gaan staan. Vanaf dat punt moet je het kompas naar het noorden volgen. Het wrak ligt op 5 minuten zwemmen vanuit de kust, op zo’n 25 meter diepte.

Flora en Fauna

In het voorjaar is dit de bekende plaats waar de sepia's hun eieren komen afzetten. In de zomer wordt er soms een zeepaardje gesignaleerd.
De Zeelandbrug was niet alleen een interessante duikplaats vanwege de uitbundige begroeiing van de pijlers, maar ook vanwege de rond de pijlers vrij zwemmende harders en zeebaarzen. Grote gedeelte's van de pijlers zijn begroeid met de tubularia indivisa, een bloemachtig neteldiertje, vandaar ook waarschijnlijk de vele soorten naaktslakken die je hier kan tegenkomen. Aan de basis van de pijlers, tussen de oesters en mosselen zit meestal ook wel een galthea kreeftje verstopt.

Weersverwachting

Getijden

Tijdcorrectie in minuten t.o.v. het voorspelde tijdstip van het hoog en laagwater te Stavenisse.
Verschil t.o.v. hoog water: -50 minuten
Verschil t.o.v. laag water: -33 minuten
Let op: deze getijtafels zijn overgenomen van Rijkswaterstaat (dienst Hydro Meteo) en geven de kenteringen weer welke gelden voor de vaargeul. De uitkomst na gebruik van de herleidingstabel geeft een indicatie voor de kentering, maar is niet altijd exact.

 

Locatie en route
 
 

Powered by iCagenda